Kolejny przepis na blogu to bardzo wygodne danie jednogarnkowe – ryż z warzywami w stylu chińskim. Przygotowanie go to coś idealnego dla tych, którzy nie chcą bawić się z tanią, ale niezbyt wygodną w przygotowaniu kostką sojową. Tu królują różnorodne warzywa oraz nasz ulubiony produkt białkowy – suszona wołowina!
Tabela z wartościami dla 2 osób:
140g ryżu brązowego w 10 min 482 kcal 2,30zł
30g włoszczyzny suszonej 108 kcal 0,60zł
20g suszonej cebuli 70 kcal 0,48zł
20g suszonej papryki 63 kcal 0,96zł
60g suszonego mięsa 171 kcal 6,00zł/12,00zł
25g fix chiński Knorr 78 kcal 1,79zł
20g sezamu prażonego 131 kcal 0,34zł
15ml oleju 120 kcal 0,21zł
Waga – ok. 330g
Kcal - 1223
cena – 12,68zł/18,68zł
Zużycie gazu – 17g
Czas gotowania – 10-12min
Aby poprawić kaloryczność proponujemy zwiększyć ilość sezamu na rzecz warzyw – można dosypać go dużo, a i tak nie zdominuje smaku. Poza tym można spokojnie zwiększyć ilość oleju.
Produkty nie wzmiankowane wcześniej:
Włoszczyzna suszona : Produkt popularny na rynku jako przyprawa, ma go w swojej ofercie kilka firm. Ma w składzie marchewkę, pasternak, seler, natkę pietruszki. Nam taki skład odpowiada, można wyhaczyć nawet za mniej niż 2zł za 100g. Generalnie dominuje marchew, która w tym daniu była pożądana, reszta warzyw już mniej pasuje do chińszczyzny – jak sami ususzymy marchew to ją będziemy stosować :)
Informacje, jak suszyć mięso znajdziecie na wielu stronach. Ja też zrobię relację z suszenia następnej partii, ze szczególnym uwzględnieniem utraty wagi mięska. No i jeszcze ostrzeżenie – ja raz pokusiłem się na suszenie wołowiny gulaszowej, bo tańsza. Niestety, ilość pracy przy obkrawaniu pojedynczych kosteczek z tłuszczu i krojeniu tych małych kostek na plasterki była tak duża, że niejako „przepłaciła” stosunkowo niską cenę za surowe mięso. Co do suszenia innych mięs – będziemy eksperymentować!
Przepis:
Sam sposób gotowania jest banalnie prosty – wszystko poza fiksem i sezamem wrzucamy do menażki i zalewamy wodą.
My nie czekaliśmy ani chwili, ale można moczyć te produkty z godzinkę (w międzyczasie rozbić namiot,powylegiwać się...)– na pewno skróci to czas gotowania.
Następnie gotujemy, mieszając, aż ryż i mięso – krytyczne jeśli chodzi o twardość produkty – będą takie „prawie, prawie”. Wtedy dodajemy fix, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po podaniu na naczynia posyp sezamem i udekoruj czymś pasującym do „chińszczyzny” - np. czosnaczkem pospolitym :)
Czekamy na Wasze uwagi, pomysły i sugestie! Udoskonalajmy razem ten typ kuchni, aby było pysznie, różnorodnie i tanio :) Niech morale rosną nam z każdym posiłkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz