Kolejny
przepis na blogu to bardzo wygodne danie jednogarnkowe – ryż z
warzywami w stylu chińskim. Przygotowanie go to coś idealnego dla
tych, którzy nie chcą bawić się z tanią, ale niezbyt wygodną w
przygotowaniu kostką sojową. Tu królują różnorodne warzywa oraz
nasz ulubiony produkt białkowy – suszona wołowina!
Tabela
z wartościami dla 2 osób:
140g
ryżu brązowego w 10 min 482 kcal 2,30zł
30g
włoszczyzny suszonej 108 kcal 0,60zł
20g
suszonej cebuli 70 kcal 0,48zł
20g
suszonej papryki 63 kcal 0,96zł
60g
suszonego mięsa 171 kcal 6,00zł/12,00zł
25g
fix chiński Knorr 78 kcal 1,79zł
20g
sezamu prażonego 131 kcal 0,34zł
15ml
oleju 120 kcal 0,21zł
Waga
– ok. 330g
Kcal
- 1223
cena
– 12,68zł/18,68zł
Zużycie
gazu – 17g
Czas
gotowania – 10-12min
Aby
poprawić kaloryczność proponujemy zwiększyć ilość sezamu na
rzecz warzyw – można dosypać go dużo, a i tak nie zdominuje
smaku. Poza tym można spokojnie zwiększyć ilość oleju.
Produkty
nie wzmiankowane wcześniej:
Ryż
naturalny w 10 minut SONKO :
Bardzo sympatyczny produkt zbożowy stanowiący bazę naszego dania.
Jedyny, jaki do tej pory spotkaliśmy, ryż brązowy po obróbce
umożliwiający szybsze gotowanie. Lubimy pełnoziarniste produkty,
dlatego go użyliśmy, ale jest też na rynku ekspresowy ryż biały
Uncle Ben's, który gotuje się szybciej (5min). Tutaj cena jest już
trochę wyższa niż w przypadku kaszy z Biedronki :)
Włoszczyzna
suszona :
Produkt popularny na rynku jako przyprawa, ma go w swojej ofercie
kilka firm. Ma w składzie marchewkę, pasternak, seler, natkę
pietruszki. Nam taki skład odpowiada, można wyhaczyć nawet za
mniej niż 2zł za 100g. Generalnie dominuje marchew, która w tym
daniu była pożądana, reszta warzyw już mniej pasuje do
chińszczyzny – jak sami ususzymy marchew to ją będziemy stosować
:)
Informacje,
jak suszyć mięso znajdziecie na wielu stronach. Ja też zrobię
relację z suszenia następnej partii, ze szczególnym uwzględnieniem
utraty wagi mięska. No i jeszcze ostrzeżenie – ja raz pokusiłem
się na suszenie wołowiny gulaszowej, bo tańsza. Niestety, ilość
pracy przy obkrawaniu pojedynczych kosteczek z tłuszczu i krojeniu
tych małych kostek na plasterki była tak duża, że niejako
„przepłaciła” stosunkowo niską cenę za surowe mięso. Co do
suszenia innych mięs – będziemy eksperymentować!
Przepis:
Sam
sposób gotowania jest banalnie prosty – wszystko poza fiksem i
sezamem wrzucamy do menażki i zalewamy wodą.
My nie czekaliśmy ani
chwili, ale można moczyć te produkty z godzinkę (w międzyczasie
rozbić namiot,powylegiwać się...)– na pewno skróci to czas
gotowania.
Następnie gotujemy, mieszając, aż ryż i mięso –
krytyczne jeśli chodzi o twardość produkty – będą takie
„prawie, prawie”. Wtedy dodajemy fix, mieszamy i doprowadzamy do
wrzenia. Po podaniu na naczynia posyp sezamem i udekoruj czymś
pasującym do „chińszczyzny” - np. czosnaczkem pospolitym :)
Czekamy
na Wasze uwagi, pomysły i sugestie! Udoskonalajmy razem ten typ
kuchni, aby było pysznie, różnorodnie i tanio :) Niech morale
rosną nam z każdym posiłkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz