23 marca 2014

Ryż z warzywami prawie po chińsku


Kolejny przepis na blogu to bardzo wygodne danie jednogarnkowe – ryż z warzywami w stylu chińskim. Przygotowanie go to coś idealnego dla tych, którzy nie chcą bawić się z tanią, ale niezbyt wygodną w przygotowaniu kostką sojową. Tu królują różnorodne warzywa oraz nasz ulubiony produkt białkowy – suszona wołowina!


Tabela z wartościami dla 2 osób:

140g ryżu brązowego w 10 min       482 kcal        2,30zł
30g włoszczyzny suszonej              108 kcal         0,60zł
20g suszonej cebuli                         70 kcal          0,48zł
20g suszonej papryki                       63 kcal          0,96zł
60g suszonego mięsa                       171 kcal        6,00zł/12,00zł
25g fix chiński Knorr                       78 kcal         1,79zł
20g sezamu prażonego                   131 kcal         0,34zł
15ml oleju                                      120 kcal        0,21zł

Waga – ok. 330g
Kcal - 1223
cena – 12,68zł/18,68zł
Zużycie gazu – 17g
Czas gotowania – 10-12min

Aby poprawić kaloryczność proponujemy zwiększyć ilość sezamu na rzecz warzyw – można dosypać go dużo, a i tak nie zdominuje smaku. Poza tym można spokojnie zwiększyć ilość oleju.

Produkty nie wzmiankowane wcześniej:

Ryż naturalny w 10 minut SONKO : Bardzo sympatyczny produkt zbożowy stanowiący bazę naszego dania. Jedyny, jaki do tej pory spotkaliśmy, ryż brązowy po obróbce umożliwiający szybsze gotowanie. Lubimy pełnoziarniste produkty, dlatego go użyliśmy, ale jest też na rynku ekspresowy ryż biały Uncle Ben's, który gotuje się szybciej (5min). Tutaj cena jest już trochę wyższa niż w przypadku kaszy z Biedronki :)

Włoszczyzna suszona : Produkt popularny na rynku jako przyprawa, ma go w swojej ofercie kilka firm. Ma w składzie marchewkę, pasternak, seler, natkę pietruszki. Nam taki skład odpowiada, można wyhaczyć nawet za mniej niż 2zł za 100g. Generalnie dominuje marchew, która w tym daniu była pożądana, reszta warzyw już mniej pasuje do chińszczyzny – jak sami ususzymy marchew to ją będziemy stosować :)





Wołowina suszona : Suszone mięsko to główne źródło białka w tym daniu. Jego zawartość to ponad 50%, z czego wynoszę, że suszone mięso to 1/3 wagi mięsa surowego. Z tego też wynika moje wyliczenie ceny: 35zł/kg wołowiny ekstra x3 = ok. 100zł/kg ususzonego w domu mięska. Najtańsze beef jerky kosztuje ok. 200zł/kg – stąd łamana cena w zestawieniu – nie masz ochoty suszyć – płacisz więcej!




Informacje, jak suszyć mięso znajdziecie na wielu stronach. Ja też zrobię relację z suszenia następnej partii, ze szczególnym uwzględnieniem utraty wagi mięska. No i jeszcze ostrzeżenie – ja raz pokusiłem się na suszenie wołowiny gulaszowej, bo tańsza. Niestety, ilość pracy przy obkrawaniu pojedynczych kosteczek z tłuszczu i krojeniu tych małych kostek na plasterki była tak duża, że niejako „przepłaciła” stosunkowo niską cenę za surowe mięso. Co do suszenia innych mięs – będziemy eksperymentować!

Przepis:

Sam sposób gotowania jest banalnie prosty – wszystko poza fiksem i sezamem wrzucamy do menażki i zalewamy wodą. 

My nie czekaliśmy ani chwili, ale można moczyć te produkty z godzinkę (w międzyczasie rozbić namiot,powylegiwać się...)– na pewno skróci to czas gotowania. 


Następnie gotujemy, mieszając, aż ryż i mięso – krytyczne jeśli chodzi o twardość produkty – będą takie „prawie, prawie”. Wtedy dodajemy fix, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po podaniu na naczynia posyp sezamem i udekoruj czymś pasującym do „chińszczyzny” - np. czosnaczkem pospolitym :)


Czekamy na Wasze uwagi, pomysły i sugestie! Udoskonalajmy razem ten typ kuchni, aby było pysznie, różnorodnie i tanio :) Niech morale rosną nam z każdym posiłkiem :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz