24 sierpnia 2014

Liofil destroy - Kasza jaglana z suszonym porem i indykiem



Po kilku godzinach marszu w skalistym wąwozie w szkockich górach Cairngorms w końcu wychodzimy na otwartą połać wrzosowiska. Tu zaczyna się ostatni dla nas tego dnia fragment drogi do miejsca naszego noclegu - uroczej górskiej chatki Ryvoan. Jeszcze nie wiemy, że czeka nas tam najlepsze terenowe danie, jakie do tej pory udało się nam zrobić...






Chatka jest przytulna, mamy ją tylko dla siebie i jesteśmy głodni. Szybko otwieramy podwójny woreczek, w którym wymieszane są różne dobra...








Kasza jaglana: znana wielu pyszna i zdrowa kasza dobrze nadaje się do jednogarnkowych dań. Ma tylko pewną wadę - długi czas gotowania. Można się tym nie przejmować, gdy ma się duży nadmiar gazu, można też ją uprażyć w domu przed pakowaniem - dopiero będę to wypróbowywał!

Suszony indyk: Mój najnowszy wynalazek :) Wysuszony w piekarniku zachował ciekawy smak, niepodobny do tradycyjnej wołowiny. Pyszna rzecz i idealny dodatek białkowy do dań.
Suszony por: Własnej roboty! Suszenie trwa koszmarnie długo, ale por nie traci aromatu i jest bardzo wdzięcznym warzywem. Tylko użyjcie go bardzo dużo, rzeczywiście zostaje go 10% masy!
Suszona marchew: Również robiona samemu, ona również traci 90% masy.

Warzywa te są też dostępne w sprzedaży internetowej w cenie odpowiednio 12 i 17zł/kg, można rozważyć ich zakup (8h suszenia w 60 C w piekarniku to dużo prądu!)

Ser tarty: My użyliśmy małej paczuszki 40g bodajże z Lidla, choć Grana Padano byłby idealny. Ser o dziwo dzielnie wytrzymał 5 dni noszenia w plecaku w temperaturze nie 5, a 10-15 C!

Sposób przygotowania jest banalnie prosty - wszystko do gara i gotujemy, aż cała woda nie wsiąknie :) Chwilę przed końcem warto dodać oleju, aby kasza się zbytnio nie przypalała. Serem posypujemy na samym końcu.





Oto tabelka:


140g kaszy jaglanej 487kcal 1,29zł
30ml oleju 240kcal 0,42zł
40g pora susz. 142kcal 0,68zł
30g marchwi susz. 101kcal 0,36zł
60g indyka suszonego 180kcal 3,60zł
40g sera tartego twardego 154kcal 3,99zł
pół kostki rosołowej (opcjonalnie)
sól

RAZEM: 1304 kcal (652 kcal/ os), 10,34zł (5,17zł /os)
Mogę Was zapewnić, że takiego pysznego dania nie kupicie w formie liofilizatu! :D

A tej radości z prostych rzeczy nie kupicie za żadne pieniądze! :D








Polecamy Szkocję!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz