12 maja 2014

Soczewica z kaszą i warzywami




Przyszedł czas na kolejny przepis :) Tym razem podczas majówkowego wypadu postanowiliśmy przyrządzić nasze danie w pięknym, górskim plenerze. Będzie to istna bomba białkowa- czyli coś, co przyda się na każdym wyjeździe. Tutaj gotujemy wszystko razem- wrzuciwszy do "gara" odpalamy palnik... i po kilkunastu minutach zasłużona strawa gotowa!





Składniki ( na dwie osoby): 

100g kaszy (oczywiście z biedronki) 356kcal 0,75zl
30ml oleju 240kcal 0,42zł
50g włoszczyzny susz. 180kcal 1,00zł
20g pomidorów susz. 46kcal 1,00zł
100g susz.soczewicy 327kcal 1,45zł
przyprawy - my użyliśmy gotowej mieszanki, w której było dużo pieprzu, czosnku i pietruszki
pół kostki rosołowej (opcjonalnie)
sól
RAZEM: 1149 kcal (574,5 kcal/ os), 4,62zł (2,31zł /os)
Czas gotowania na palniku: 13 minut
Opis poszczególnych składników znajdziecie w poprzednich przepisach :)

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wsypujemy do menażki, zalewamy wodą trochę ponad poziom suchych składników. Dosypujemy szczyptę soli. Od momentu zawrzenia (czyli po około 3,5 min) gotujemy jeszcze przez 9-10minut. Na końcowym etapie kasza i soczewica powinna być miękka, a woda powinna całkiem odparować. Jeżeli stopień miękkości jest niezadowalający, należy przedłużyć gotowanie zwiększając ilość wody. Na koniec dolewamy olej. (Oczywiście Łukasz dolał sobie podwójną porcję..)

Jak widzicie- wykonanie tego dania można by zlecić przedszkolakom :)
Zachęcamy do wypróbowania!







1 komentarz:

  1. Wygląda super! A do tego moje ulubione widelco-łyżko-noże :)

    OdpowiedzUsuń