Składniki
potrzebne na przygotowanie dania dla dwóch osób:
150g
kaszy gryczanej 534kcal 1,13zł
60g
kostki sojowej 182 kcal 1,62zł
20g
suszonej cebuli 70 kcal 0,48zł
20g
suszonej papryki 63 kcal 0,96zł
20g
sosu pieczeniowego 60 kcal 0,67zł
15ml
oleju 120 kcal 0,21zł
szczypta
przyprawy do mięs
Kcal=
1029
cena:
5,07zł
Aby
zwiększyć kaloryczność polecamy zwiększyć ilość oleju i kaszy
gryczanej!
Czas
gotowania na palniku: 10-12min
Kasza
gryczana. Na nasze zainteresowanie zasługują przede
wszystkim kasze, które mają krótki czas gotowania. W polskich
sklepach mozna znaleźć dwie takie pozycje: kasza gryczana firmy
Lubella o czasie gotowania 6 min, oraz kasza "Polskie Plony"
z Biedronki. Jeżeli chodzi o tą drugą, to producent deklaruje czas
gotowania 12-15min. My jednakowoż spraktykowaliśmy, (co prawda na
początku przypadkowo, w domu- "czemu kasza się rozgotowała??")
że kasza ta ma zdecydowanie krótszy czas gotowania- według nas
wystarczy jej 7 minut, 6 minut na al'dente. Faworytem oczywiście
jest produkt biedronkowy, ze względu na dwa razy niższą cenę:)
Kostka
sojowa. W sklepie można dostać również "kotlety
sojowe", które mają ten sam skład co używana przez nas
kostka sojowa. Najlepiej, gdy ma wymiary przybliżone do
sześcianu o boku 1cm. Przed przyrządzeniem jest bardzo twarda i
potrzebuje trochę czasu w wodzie, aby uzyskała przyjemną
konsystencję. Jeżeli macie czas, warto zamoczyć ją w niewielkiej
ilosci wody i pozostawić na pól godziny. Wtedy, dopiero po wyjęciu
z wody można ją przyprawić. My w tej odsłonie gulaszu kostkę
trzymaliśmy na parze nad gotującą się kaszą- w ten sposób
kostka była miękka już po kilku minutach. Jej dodatkowa wadą jest
to, że nie da się jej 'spraspować', więc zajmuje dość dużo
miejsca w plecaku.
Suszona
cebula. Po ugotowaniu przybiera formę, konsystencję i- co
najważniejsze- smak normalnej cebuli! Do kupienia w większości
supermarketów. My dostaliśmy w P&P.
Instruktaż wykonania:
Kaszę,
suszoną cebulę i suszoną paprykę wrzucamy do menażki. Zalewamy
około 300ml. wody. Na menażce kładziemy bawełnianą szmatkę: dwa
rogi zawiązujemy przy uchwycie. Na szmatce kładziemy kostkę sojową, całość moczymy w wodzie, a następnie napinamy tak, aby szmatka już nie była
zanurzona i (cały czas
napinając) zamykamy szczelnie pokrywką. Zabezpieczamy dwa kolejne
rogi przed zajęciem się ogniem. Tak przygotowany szybkowar
wstawiamy na palnik. Gotując z osłonką, wszystko powinno zawrzeć
po około 1,5 min. Od tego momentu gotujemy 5 min. Po tym czasie
ściągamy kostkę sojową oraz szmatkę. Kostkę przekładamy do
miseczki i doprawiamy przyprawą do mięs.
* * I
teraz możemy zastosować opcję dodatkową: podsmażenie kostki
sojowej. Należy przez 15-20s smażyć kostkę w oleju na pokrywce od
menażki. W ten sposób zwiększamy smakowitość oraz kaloryczność
posiłku:)
Kostkę
sojową przekładamy do kaszy z warzywami. Dosypujemy sos
pieczeniowy, dolewamy tyle wody, ile uznamy za stosowne. Na tym
etapie należy również posolić potrawę według preferencji.
Całość gotujemy jeszcze dwie minuty od zawrzenia.... i gotowe!
Proponujemy udekorowanie ziołami leśnymi i jak najszybszą
konsumpcję:)
Fajny przepis, skorzystam.
OdpowiedzUsuń