Kolejny
przepis na blogu to bardzo wygodne danie jednogarnkowe – ryż z
warzywami w stylu chińskim. Przygotowanie go to coś idealnego dla
tych, którzy nie chcą bawić się z tanią, ale niezbyt wygodną w
przygotowaniu kostką sojową. Tu królują różnorodne warzywa oraz
nasz ulubiony produkt białkowy – suszona wołowina!
Tabela
z wartościami dla 2 osób:
140g
ryżu brązowego w 10 min 482 kcal 2,30zł
30g
włoszczyzny suszonej 108 kcal 0,60zł
20g
suszonej cebuli 70 kcal 0,48zł
20g
suszonej papryki 63 kcal 0,96zł
60g
suszonego mięsa 171 kcal 6,00zł/12,00zł
25g
fix chiński Knorr 78 kcal 1,79zł
20g
sezamu prażonego 131 kcal 0,34zł
15ml
oleju 120 kcal 0,21zł
Waga
– ok. 330g
Kcal
- 1223
cena
– 12,68zł/18,68zł
Zużycie
gazu – 17g
Czas
gotowania – 10-12min
Aby
poprawić kaloryczność proponujemy zwiększyć ilość sezamu na
rzecz warzyw – można dosypać go dużo, a i tak nie zdominuje
smaku. Poza tym można spokojnie zwiększyć ilość oleju.
Produkty
nie wzmiankowane wcześniej:
Włoszczyzna
suszona :
Produkt popularny na rynku jako przyprawa, ma go w swojej ofercie
kilka firm. Ma w składzie marchewkę, pasternak, seler, natkę
pietruszki. Nam taki skład odpowiada, można wyhaczyć nawet za
mniej niż 2zł za 100g. Generalnie dominuje marchew, która w tym
daniu była pożądana, reszta warzyw już mniej pasuje do
chińszczyzny – jak sami ususzymy marchew to ją będziemy stosować
:)
Informacje,
jak suszyć mięso znajdziecie na wielu stronach. Ja też zrobię
relację z suszenia następnej partii, ze szczególnym uwzględnieniem
utraty wagi mięska. No i jeszcze ostrzeżenie – ja raz pokusiłem
się na suszenie wołowiny gulaszowej, bo tańsza. Niestety, ilość
pracy przy obkrawaniu pojedynczych kosteczek z tłuszczu i krojeniu
tych małych kostek na plasterki była tak duża, że niejako
„przepłaciła” stosunkowo niską cenę za surowe mięso. Co do
suszenia innych mięs – będziemy eksperymentować!
Przepis:
Sam
sposób gotowania jest banalnie prosty – wszystko poza fiksem i
sezamem wrzucamy do menażki i zalewamy wodą.
My nie czekaliśmy ani
chwili, ale można moczyć te produkty z godzinkę (w międzyczasie
rozbić namiot,powylegiwać się...)– na pewno skróci to czas
gotowania.
Następnie gotujemy, mieszając, aż ryż i mięso –
krytyczne jeśli chodzi o twardość produkty – będą takie
„prawie, prawie”. Wtedy dodajemy fix, mieszamy i doprowadzamy do
wrzenia. Po podaniu na naczynia posyp sezamem i udekoruj czymś
pasującym do „chińszczyzny” - np. czosnaczkem pospolitym :)
Czekamy
na Wasze uwagi, pomysły i sugestie! Udoskonalajmy razem ten typ
kuchni, aby było pysznie, różnorodnie i tanio :) Niech morale
rosną nam z każdym posiłkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz